A látássérült emberek érdekeinek védelméről

Látássérült vagyok - én is itt vagyok

Látássérült vagyok - én is itt vagyok

Súlyos inzultus a 85E járaton

2018. szeptember 13. - letblog

Kedden egy súlyos inzultus érte az egyik látássérült utast a 85E buszjáraton Budapesten. Az eseményeket az érintett elmondása alapján ismertetjük.

post03.jpg

A képen szereplő vakvezető kutya nem a sorstársunkat és a kutyáját ábrázolja

Az esemény érintettje 16 óra 10 perc körül szállt fel az Örs vezér terénél a 85E járatra, a vakvezető kutyájával együtt. A kutya az elsőbbségi üléshez vezette a gazdáját, majd a kiképzésen tanultak szerint a kutya bebújt az ülés alá. Néhány perc múlva egy házaspár szállt fel a buszra, akik elkezdtek kiabálni vele, hogy álljon fel onnan, mert nincs joga oda leülni és adja át a helyét a házaspár hölgy tagjának. A kialakult vitába a buszvezető is beavatkozott, aki lekapcsolta a motort és az elmondása szerint ordenáré stílusban szólította fel a látássérült utast az elsőbbségi ülés átadására.

A patthelyzetben a buszvezető a rendőrséggel fenyegetőzött, de nem hívta ki. Ezért a vakvezető kutyás utas telefonált és kihívta a rendőrséget. A buszvezető a diszpécserrel egyeztetve kiállt a forgalomból és az utasokat leszállásra kérte, arra hivatkozva, hogy a mögötte álló busz fog elindulni és ezért ki kell állnia a forgalomból. Ekkor még azzal fenyegette a sofőr a látássérült utast, hogy készüljön fel a 40 ezer forintos bírságra. 

A leszálláskor az utasok közül is többen a vakvezető kutyás utasnak támadtak (a többség csak szóban), az egyikük még veréssel is fenyegetőzött! A "szájbavágás" megvalósításától ezt a férfit a felesége fogta vissza, de nem azért, mert esetleg egy látássérült emberről van szó, akinek egyébként igaza van (vagy esetleg azért, mert ezzel fenyegetőzni nem helyénvaló), hanem csupán azért, mert jönnek a rendőrök és elviszik, ha valóban ütne. Ebben a pillanatban az elmondás szerint a buszvezető is jelen volt, mindez a szeme előtt, a füle hallatára játszódott le, de nem érezte szükségét beavatkozni.

A rendőrök nagyon hamar ki is értek a végállomásra, ahol csak a látássérült utassal tudtak beszélni. Döbbenetes momentum az ügyben, hogy a buszvezetőt nem találták meg! A jegyzőkönyvet felvették és sor fog kerülni majd további meghallgatásokra is.

Az esettel kapcsolatban sok kérdés fogalmazható meg. Most attól eltekintek, hogy mennyire hiteles a történet, mert az elbeszélő személye miatt és jó pár hasonló eset ismerete okán alapvetően nem kételkedem. Valószínű lesz majd egy belső vizsgálat, a rendőrség is eljárást indít, így a történtek rekonstruálása és értékelése minimum két testületen belül is meg fog valósulni. Ami a felháborodáson túl foglalkoztat, az leginkább két dolog.

Az első kérdés az elsőbbségi ülés okozta konfliktusok. Mivel az akadálymentességi törekvésekben már egy korábbi bejegyzésben is leírt anomália keletkezett, így az elsőbbségi ülések jelölésében és értelmezésében zavar van. Azt nem tudni, hogy az adott buszon milyen jelölés található, de feltehetően sokan nem tudták értelmezni, valószínűleg a buszvezető sem. Ezzel a problémával sokunk naponta megszenved, mert az utasok egy része sem ismeri fel ezeket a helyeket és nem is értik, hogy kiknek van szüksége rá.

A másik kérdés a közlekedésben használt járművek ügye. Az elmondás alapján a busz egy Van Hool, amelyik már az akadálymentesség tudatában lett beszerezve a budapesti tömegközlekedés kiszolgálására. Ez az a busz, ahol kevés és szűk az állóhely, mintha a budapesti tömegközeledésben annyira ritkák lennének a tumultusok. A nagyobb gond az, hogy mozgásában korlátozott vagy nehezen mozgó utas nem nagyon tud sok helyre ülni. Egy kutyával közlekedő látássérült adott esetben ilyennek minősül és aki ismeri ezeknek a buszoknak az üléseit, az tudja, hogy csak az elsőbbségi ülés jöhet szóba. Mellesleg a felszálló utas tekintetében is aggályaink vannak, mert többünk szerint a jármű egyáltalán nem akadálymentes egy látássérült számára. 

Az eset szerintem igazolja azt is, hogy mindazt amit akadálymentesség és érdekvédelem ügyében a látássérült szervezetek tettek, az valahol elcsúszott. 

A konkrét ügy fejleményeire vissza fogunk térni, amint lesz miről beszámolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kuksik.blog.hu/api/trackback/id/tr7714237617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása