A látássérült emberek érdekeinek védelméről

Látássérült vagyok - én is itt vagyok

Látássérült vagyok - én is itt vagyok

Kihez érkezik a Mikulás?

2018. december 21. - letblog

A Szövetségnél a sorstársukra panaszt tevő látássérült szervezet a facebook-oldalán adta hírül, hogy náluk járt a Mikulás. Hogyan ünnepelte ezt a gyermekeknek szóló alkalmat a gyerekektől is 100 százalékos tagdíjat kérő egyesület? 

Előre szeretném jelezni, hogy a képanyag a VGYKE facebook-oldalán jelent meg, teljesen nyilvánosan. Maga a VGYKE mutatta meg ilyen módon magáról, hogy milyen módon gondolkodnak a Mikulás érkezéséről, mint promóciós eseményről.

Azt is előre kijelenthetem, hogy a Mikulást promóciós céllal felhasználni egy általános dolog, nincs ebben semmi meglepő vagy botrányos. Ráadásul megvan az a járulékos haszon is, hogy a magát ilyen módon reklámozó cég egyszerre formálja pozitívabbá a róla kialakult képet, egyidejűleg pedig a dolgozói és/vagy ügyfelei gyerekeinek is egy kellemes élményt tud biztosítani. Érdekes összehasonlítani az egyes szervezetek ilyen jellegű híradásait önmagukról, mivel időnként meglepő információk birtokába lehet jutni ezáltal. 

Nézzük a VGYKE facebook-oldalát, különösen azzal a szemmel, hogy a Hermina Egyesülettel nézeteltérésük akadt a gyerekeknek kiadott MVGYOSZ arcképes igazolvány ügyében, vagyis ezek szerint fontosak nekik a 14 év alattiak látássérült szervezeteken belüli helyzete.

A Mikulásról megjelent képeken csak egyetlen olyat találni, ahol gyerek kap ajándékot! Az úgynevezett "csoporttagok", vagyis az ünnepségen megjelentek között csak felnőttek vannak, gyerekek nincsenek! Az egyesületet ismerő emberek szerint 1-2 irodai alkalmazott mellett a vezetőket látni, őket név szerint is azonosították és a jelenlegi pozíciójukat is megnevezték. A fényképezés helyszíne a Hermina úton lévő épület tanácsterme és ott történik az ajándékozás is. A Mikulás csak egy képen ad egy gyereknek ajándékot, az viszont nem a tanácsteremben, hanem már az egyesület boltjában lett lefényképezve, így a tanácstermi alkalmon feltehetően nem volt jelen gyerek. Az érdekes az eseményben az, ahogyan a képeken keresztül a VGYKE megmutatja magát és a képeken csak azt látni, hogy a Mikulás megérkezett a VGYKE vezetőihez.

mikulas.jpg

Az egyik vezetőt megkérdeztük szóban, hogy nem ciki-e az, hogy a gyerekeknek szóló ünnepélyen a vezetők kapnak ajándékokat, azon csak felnőttek vesznek részt és csak egy gyerek magajándékozásáról tesznek közzé fényképet, mely ajándékozás nem az ünnepségen készült? Az illető szóban azt válaszolta, hogy a felnőttek a gyerekeiknek vitték haza az ajándékokat. Vagyis a képeken szereplő elnök, alelnök és a gödöllői elnök gyerekei nem tudtak elmenni az ünnepségre, mert iskolában voltak, ezért a szüleik vették át az ajándékokat. Ez jó, de mi van más gyerekekkel? A többi alkalmazott gyerekei? Vagy netán az egyesület gyerek tagjai? 

miklas.jpg

A fényképek tanúsága szerint az ünnepség a tanácsteremben volt, gyerekeket nem látni. Arra a kérdésre nem kaptunk választ, hogy mi értelme van a Mikulás megérkezésének, ha nincs gyerek az ünnepségen? Különösen azért, mert a VGYKE elvileg kitüntetett családbarát foglalkoztató, vagyis vannak gyerekes alkalmazottak, sőt a VGYKE-nek 40 és 100 fő közötti 14 év alatti tagja van. Miért nem hozzájuk ment a Mikulás? Mennyire ízléses dolog felnőttekhez vinni a Mikulást, ráadásul pont az egyesület vezetőihez? Mi szükség van erre? Tényleg Mikulásra van igénye az egyesület vezetőinek? Mit szólnak ehhez a tagok?

mik.jpg

A képanyaggal az egyesület néhány családos tagja keresett meg minket. Megkaptuk bizonyos kontaktszemélyek elérhetőségét is, de ők nem voltak hajlandóak válaszolni a kérdéseinkre, mivel álláspontjuk szerint nem nyilatkozhatnak a VGYKE nevében, a vezetőkhöz irányítottak minket. Amikor a saját véleményüket kérdeztük, akkor sem voltak hajlandók a válaszadásra. Vajon miért nem akarták a véleményüket elmondani?

Aki nem hiszi, keresse meg a facebook-oldalukat, december 5-i 20,00 órai és december 6-i déli bejegyzések képanyagait nézze és a hozzájuk írt szövegeket: https://www.facebook.com/vgyke/

Kiegészítésképpen annyi fülest még kaptunk egy informátorunktól, hogy valószínűleg a képeken nem felismerhető Mikulás is egyesületi alkalmazott és valójában nem volt ünnepség, csak éppen az épületben tartózkodókat, köztük a sok vezetőt összerántották egy gyors fényképezésre. Ha így is volt, a sok vezető közül egyiknek sem jutott eszébe, hogy ennek milyen üzenete van kifelé és a tagok felé? Ráadásul az egyesületnek van sajtóirodája is, ahol valószínűleg megszületett a fotózás ötlete. Még ott sem ismerte fel egyik szakember sem azt, hogy ez nem volt egy jó ötlet? 

A bejegyzés trackback címe:

https://kuksik.blog.hu/api/trackback/id/tr6614503280

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása